Junikväll

Några vänner och en bukett pioner kom på besök i junikvällen.  Alla blommor som jag ansvarar för dör på ett eller annat vis. Först låter jag bli att vattna och sen får jag dåligt samvete och dränker  istället. Därför älskar jag buketter, och den här var en av de finaste på länge.


Lata lyckliga dagar

Jag har inte semester än. Rent fysiskt alltså. Men i tanken har jag satt paus ungefär samtidigt med det härliga sommarvädret.

Igår hade jag en intensiv lyckokänsla, det kändes ända ut i hårbotten. Och märkligt nog när jag sprang och svettades till rysk marschmusik.

Jag samlar på såna ögonblick.


En naken kostymroman

När jag köper böcker i jobbet har jag tre kriterier:

Kvalité
Målgrupp
Efterfrågan

Ibland köper jag skit eftersom människor vill ha det.  Men det i sig är ganska roligt.
 
Just nu är mitt lilla personliga projekt att sälja in en roman som marknadsför sig som en "naken kostymroman". Eventuellt är jag pryd, men den baksidestexten mina vänner är direkt pinsam.

Vill ni läsa något mustigt och erotiskt frisinnat i sommar föreslår jag att ni lånar Vladimir Oravskys Till dig jag vänder åter.  Nu. Genast.

Ok, amen

Fördelen med att jobba i ett bokpalats är alla oväntade möten. I midsommar träffade jag ett gäng chassider i Nina Solomons Ok, amen.  

Det är en slags populärvetenskaplig faktabok om chassiderna = judar med sträng moralisk hållning. De bor mitt i 2000-talets New York men lever som om det vore östeuropeiskt 1800-tal. Känns igen i storstadsvimlet med sina kaftaner, knästrumpor, prudentliga klänningar och peruker!

En chassid tittar inte på teve och undviker allt annat "ont" i den sekulära världen. Han och hon gifter sig troligen med nån som familjen har utsett.

Ok, det är helt galet. Men trots det gillar jag att läsa om människor som lever utanför mallen. Ungefär lika glad blir jag av att se nunnor på stan - en påminnelse om att det finns andra sätt att leva, andra värden än det uppenbara.


Livet är för kort för dåliga böcker

En bloggande kusin till mig myntade ett uttryck som jag använder friskt till det mesta nu för tiden.

Livet är för kort för fula kläder ska det egentligen vara. Fast vadå - hur såg ni ut på 90-talet? Jag hade jeans med revärer i form av blommiga tygremsor, tajta polos i mysko material och glansiga västar. Höjdpunkten var nog min egenhändigt sydda resårkjol: tigermönstrad.

Men livet är också för kort för dåliga böcker. När jag var bookworm på 90-talet läste jag tvångsmässigt ut allt jag började med, annars kändes det som bortkastad tid. Alltså kastade jag bort ännu mer tid, konstig logik. Nu är tålamodet kort, intresset måste fångas nästan på första sidan. 

Fullista på böcker du inte behöver läsa

Människa utan hund, Håkan Nesser
Svart stig, Åsa Larsson
Lady Chatterleys älskare, D. H. Lawrence
Alice i underlandet, Lewis Carroll
Nu vill jag sjunga dig milda sånger, Linda Olsson
Vingklippt ängel,  Berny Pålsson
Vildängel, Lina Forss


Sommarläsning

För oss som inte tar studenten eller gör skolavslutningar i hembygdsparken fortsätter livet som vanligt.

Men i dag kom sommarjobbarna (inte jag!) och med dem en viss sommarkänsla. Lånade därför två deckare - under sommaren blir jag mindre snobbig och läser sånt som jag dissar under det tunga, seriösa höst- och vinterhalvåret. Så jag lånade hem Skumtimmen och Nattfåk av Johan Theorin.

Det är annars svårt att hitta en deckarförfattare som inte heter McNab, McDermid, McFayden, MacDonald, MacLean, McCall eller McCoullough.

Vad läser du i sommar?

Sjung om studenten

Studenttider och hällregn. Det spelar ingen roll, för i dag minns jag att det kändes som att stå på toppen av världen. Flickorna är vita. Pojkarna har sin första kostym.

I morgon skriver du ditt första CV,
i morgon tappar du kontakten med gamla vänner,
i morgon finner du nya som håller,
i morgon flyttar du hemifrån,
i morgon får du ditt första jobb,
i morgon blir du sviken, i morgon förlåter du,
i morgon lämnar du,
i morgon gråter du,
i morgon skrattar du,
i morgon hoppas du,
i morgon har du blivit en annan.

Men i dag ska du bara vara glad. För det är så jag tror. Inte att jag, eller du, är the luckiest hela tiden. Men små intensiva stunder av lycka det får vi uppleva. 

Tjuvlyssnat

"När min fru dör ska det inte vara mässa, för det vill inte hon ha."

Nåväl. Men till den dagen önskar jag att det enda som finns att säga vore

Bara en vattenpuss
ville jag vara
och spegla himlen!

Film vs bok

Jag är inte alls en sån som blir irriterad när filmen avviker från boken, om den gör det snyggt vill säga. Nördar gillar ju annars att påpeka varenda detalj som avviker från orginalet. Som om film och bok är samma sak. Sist jag såg en bokfilm var Revolutionary Road. Boken fantastisk. Filmen likaså.

En del böcker är bättre som film än i bokform till och med. Chick lit ser jag gärna som teveserier men  det är stentrist att läsa om väskor, ytliga karriärer, viktnojor och jakten på mannen.  Ofta är chick lit också i dagboksform, en litteraturdödare för mig.

Ikväll ska jag se The Reader. Högläsaren heter  boken på svenska. Läsa eller se först? Hm.

Not top gun yet

Friskvårdsdag på jobbet = springa runt  i röda västar och skjuta  kollegor med lasergevär. På betald arbetstid. Roligare kan man inte ha! Grabbarna, de spralliga tjejerna och jag valde lasergame framför solhälsning och yoga.

Eftersom jag märkte att alla andra hukade och tryckte bakom plank var min strategi att springa fram och anfalla uppifrån. Det gick riktigt bra tyckte jag. Omdömet på mitt resultatblad: Not top gun yet. keep trying.  

Tillbaka

Det är Smäm som all ära ska ha. För snygg design och att jag överhuvudtaget skriver!

Nu kör vi!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0